l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logo1    logo2

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

B

Meteorološko poročilo za november

Novembra se je nadaljevalo toplo jesensko vreme, ki se je poslovilo šele v drugi polovici meseca. Povprečne temperature so bile v tem času zelo raznolike. V zadnjem delu meseca so se temperature v povprečju močno znižale. Nadaljeval se je trend zniževanja količine padavin.

Razlika med najvišjo (12. november) in najnižjo (30. november) izmerjeno temperaturo v mesecu je bila kar 28,2 °C. To ni tako veliko presenečenje, glede na zelo visoke temperature v prvem delu meseca in nizke v zadnjem delu meseca.

Povprečna mesečna temperatura je bila višja kot v povprečju obdobja od leta 1981 do leta 2010, znašala je 6,81 °C in je bila od dolgoletnega povprečja višja za 1,71 °C.

Preberi več

Meteorološko poročilo za oktober

Oktobra se je nadaljevalo prijetno vreme. Povprečne temperature so bile v tem času konstantne. Nadaljeval se je trend zniževanja količine padavin.

Razlika med najvišjo (10. in 11. oktober) in najnižjo (1. oktober) izmerjeno temperaturo v mesecu je bila 20,4 °C. To je kar presenečenje, glede na konstantne temperature v tem mesecu.

Povprečna mesečna temperatura je bila višja kot v povprečju obdobja od leta 1981 do leta 2010, znašala je 12,6 °C in je bila od dolgoletnega povprečja višja za 1,90 °C. Dolgoletno povprečje za oktober znaša v Mariboru 10,7 °C.

Preberi več

Izmenjava dijakov v Hamburgu (Nemčija) 2018

1. DAN – 19. 11. 2018

Vožnja in še enkrat vožnja in pozdravljen Hamburg oziroma, kako na letalo "spraviti" našega Ivana

V ponedeljek zgodaj zjutraj smo se zbrali na dvorišču Biotehniške šole Maribor, na Vrbanski cesti 30. Družbo so nam delale prve snežinke, ki so se sramežljivo spuščale izpod neba, ne da bi nam pokvarile prijetno vzdušje pred dolgo potjo do letališča Marco Polo v Benetkah in od tod proti Hamburgu v Nemčiji. Če odmislimo običajni cestni zastoj od Lukovice do Ljubljane, je vožnja potekala brez posebnih težav, zato smo bili že ob 12. uri na letališču. In nato prva nevšečnost pri delitvi letalskih kart: na eni od njih je bil zapisan napačni priimek. Kaj storiti? Prijazna uslužbenka EasyJeta nam je takoj priskočila na pomoč in brez zapletov odpravila napako.

Preberi več

Spravilo buč 2018

Tretjo leto zapored smo se na Biotehniški šoli Maribor odločili v njivski kolobar vključiti tudi buče. Glavni razlog je seveda bučno olje, ki ga pridobivamo iz bučnih semen. Tako so se dijaki 2.a in 3.a oddelka smeri kmetijsko-podjetniški tehnik v torek, 11. 9. 2018 lotili tipičnega jesenskega opravila, spravila buč. Zaradi manj padavin v poletnem času je bil pridelek že na pogled manjši, kot bi moral biti, vseeno pa večji kot leta 2017.

Dijaki so vse buče ločili od vrež in jih postavili v vrste, kjer so počakale na kombajn za buče.

Preberi več

Priprava marmelade

Pri predmetu Predelava sadja smo se učili kako sadje predelati (skuhati) v marmelado. Zato smo se odločili, da bomo tudi mi skuhali svojo marmelado. Marmelade smo pripravljali iz zamrznjenih višenj in malin ter iz svežih BIO limon in pomaranč.

Na začetku smo si pripravili nože, pladnje na katerih smo rezali, različne posode, tehtnice, kuhalnice in ostale pripomočke ter seveda sadje. Pri delu je bila zelo pomembna higiena, zato smo si pogosto umivali roke in se primerno oblekli. Profesor Podjavoršek nam je dal nekaj napotkov in nato smo lahko pričeli z delom. Pri pripravi marmelad smo se držali receptov, ki smo jih dobili.

Preberi več