Visoke grede so način sonaravnega pridelovanja zelenjave. Preizkušene so bile že v mnogih vrtovih in količina zdravih pridelkov je obilna.
Pri tem ekološkemu načinu pridelave zelenjave umetnih gnojil in škropiv ne uporabljamo, saj s samim načinom priprave vzpostavimo zelo dobre pogoje za nastanek rodovitne zemlje.
Prednost visoke grede je, da voda lahko drenira, torej nemoteno odteka v spodnji del. Srednji del dvignjene grede ima zaradi volne, listja ali sena visoko sposobnost vpijanja vode.
Ko dežuje, se voda vpije v pripravljene materiale in kasneje lahko odteka. Voda, ki ostane, omogoča, da rastline iz nje črpajo. Slabost visoke grede je večja občutljivost na sušo. V poletni vročini se zemlja veliko hitreje osuši in tako moramo grede pogosteje zalivati. Na visoke grede moramo vedno potresti zastirko, da zmanjšamo izsuševanje. Visoke grede niso trajne in vsakih nekaj let moramo narediti nove.
Sestava visoke grede:
Angleško-nemško-slovenski slovar o visoki gredi:
English | Deutsch | Slovenščina |
raised garden bed | das Hochbeet | visoka greda |
permaculture | die Permakultur | permakultura |
garden | der Garten | vrt |
to mark out | die Absteckung | (za)količenje |
length | die Länge | dolžina |
height | die Höhe | višina |
width | die Breite | širina |
wooden frame | der Holzrahmen | leseni okvir |
board | die Bretter | deska |
foil, bubble wrap | die Luftpolsterfolie | mehurjasta folija |
layering | die Schichtung | plastenje |
drainage | die Drainage | drenaža |
branch | die Äste | veja |
sod, turf | die Grasnarbe | travna ruša |
cardboard, carton | der Karton | karton |
lambswool | die Schafwolle | ovčja volna |
thermal insulation | die Wärmeschutzisolierung | toplotna izolacija |
nature conservation | der Naturschutz | naravna zaščita |
leaves | die Blätter | listje |
grass clippings | das gemähte Gras | pokošena trava |
compost | der Kompost | kompost |
mulch | die Verdeckung | zastirka |
fertile ground | der fruchtbare Boden | rodovitna zemlja |
earthworm | der Regenwurm | deževnik |
microorganisms | die Mikroorganismen | mikroorganizmi |