V sklopu projektov Planetu Zemlja prijazna šola in Odgovorno s hrano – Eat Responsibly smo na šoli organizirali predavanja na temo Kemikalije v vsakdanjem življenju in Kemijski koktajl na krožniku. O prekomerni uporabi kemije v našem življenju je predavala ga. Tatjana Kruder. Glede na to, da se tema tiče vsakogar, smo predavanja ponudili dijakom različnih programov (naravovarstveni tehnik, kmetijsko-podjetniški tehnik in veterinarski tehnik).
Slišali smo, kako so oglasi za posamezne izdelke vedno bolj agresivni in hkrati potrošnike zavajajo. Prvi šok smo doživeli že ob podatku, da povprečna družina na leto porabi eno polno kopalno kad čistil. Nič manj pozornosti pa ni požel podatek, da ženske povprečno porabijo na leto več kot 3,5 kg kozmetike. Ob tem podatku so se fantje sicer nasmihali, a fantje - pozor, tudi mi porabimo zelo veliko kozmetike. Med kozmetiko namreč spadajo tudi deodoranti, kreme za roke, šamponi za tuširanje, vodica po britju idr.
Pri izbiri hrane bomo po tem predavanju malo bolj pozorni, saj smo lahko slišali, da hrana kopiči najrazličnejše strupene kemikalije (pesticide, težke kovine, umetne snovi). Posebej pa moramo biti pozorni na dodatke v hrani (aditive), ki izboljšujejo kakovost hrane, podaljšujejo rok uporabe, izboljšajo okus, aromo in videz. Ali je dejansko to res??? Kot je znano, so to kemični dodatki, za katere niti ne vemo, kako vplivajo na naše zdravje.
Se kdaj vprašate, zakaj tako radi posegamo po hitri prehrani, sladkih pijačah, sladkarijah, majonezi? Odgovor je zelo preprost. Vsa našteta hrana je energetsko bogata, kar pomeni, da si hitro povrnemo prepotrebno energijo. Problem je le v tem, da potem vse te zaužite energije ne porabimo. Rezultat takšnega prehranjevanja pa je prekomerna teža, porast sladkorne bolezni in druge sodobne bolezni. Verjetno ni potrebno poudarjati, da pri športu »pokurimo« več energije kot pri gledanju televizije. Torej, kakšna je vaša odločitev?
Predavanje nam je zagotovo ponudilo dovolj tem za razmislek. Na nas je, da te informacije uporabimo tudi v vsakdanjem življenju. Ne bo lahko, še posebej zato, ker nas je kemija v hrani in vsakdanjem življenju že močno omrežila. Težko se odrečeš določenim vonjem in okusom, ki so ti blizu in te z njimi dobesedno bombardirajo tako iz reklam kot s polic. Vsekakor pa imamo izbiro. Ta izbira je lokalno pridelana hrana in izdelki iz domačega okolja, ki so nam bližje in za naše telo prijaznejši. Ali bomo pravilno izbrali, pa je odvisno samo od nas.
Zapisal: Simon Gračner
Fotografije: Simon Gračner