Jabolka smo sortirali in oprali v vodi, nato smo jih zložili v zaboj in še enkrat oprali. Nato smo jih zmleli v mlinu in drozgo z zaboji prenesli v stiskalnico. Drozgo smo stisnili na 150 barov. Jabolka so bila prezrela, zato je sok slabo iztekal. Iz 80 kg jabolk smo iztisnili 22 litrov jabolčnega soka, katerega smo skozi cedilo prelili v posodo, v kateri je počakal do naslednjega dne, v tem času so se večji delci jabolk usedli. Soku nismo dodali nobenih dodatkov.
Naslednji dan smo sok pasterizirali. Pripravili smo 14 l motnega jabolčnega soka. Sok smo pasterizirali na temperaturi 86 °C. Pri polnjenju v steklenice je imel v uvodu temperaturo 78,8 °C, ki pa je v 11 minutah padla pod 70 °C. Steklenice smo zaprli z zamaškom, nato pa jih za 1 minuto položili, da se je zamašek razkužil. Steklenice smo v hladni vodi ohladili pod 30 °C in jih zložili v lesene zaboje.
Ivan Praznik, 3.a KPT