Naš bistri jabolčni sok smo pridelali iz sorte RUBINETTE, ki je križana s COX ORANGE X ZLATI DELIŠES.
1. Najprej smo prebrali obrana jabolka. Za sok smo odbrali jabolka s premerom manjšim od 6 cm in poškodovana oz. estetsko manj lepa. Jabolka najboljše kakovosti so šla v prodajo.
2. Nato smo vsa jabolka oprali. V zaboj smo si natočili vodo in vsak zaboj jabolk posebej oprali. Jabolka so bila pripravljena za mletje.
3. Jabolka smo mleli z električnim mlinom. Jabolka smo vsuli v mlin, ki jih je zmlel v drobno kašo, ki smo jo prestregli v plastični zaboj.
4. Zmleta jabolka smo vsuli v hidravlično stiskalnico oz. v koš stiskalnice.
Ko je narastel pritisk, se je pričela stiskati jabolčna kaša in posledično je začel teči sok.
Pod stiskalnico smo imeli posode z merilom s katerimi smo zbirali sok. Ko je bila posoda polna smo sok prelili v večjo posodo. Nateklo se je 50 litrov jabolčnega soka.
5. Na našo količino soka smo dodali 15 ml sadnega encima in 25 g želetine ter 75 g bentonita, ki pripomoreta k čiščenju soka.
Vse skupaj smo zmešali in pustili, da se usede do drugega jutra.
6. Naslednje jutro smo sok najprej pretočili, da smo dobili sok brez usedline. Pretočili smo ga s plastično cevjo, da je na dnu ostala usedlina.
7. Nato smo naš sok filtrirali s slojničnim filtrom.
8. Po filtraciji smo sok pasterilizirali s pasterilizatorjem. Uničili smo vse mikroorganizme in onemogočili, da bi se sok pokvaril.
9. Jabolčni sok je bil tako pripravljen za stekleničenje.
Ustekleničen jabolčni sok smo dali v mrzlo vodo, da bi čim hitreje ohladili. Nato smo steklenice zložili v zaboj.
Tako je bil naš bistri jabolčni sok pripravljen.
Timotej Majer, 2.a KPT