V torek, 20. 12. 2016, smo se zbrali dijaki drugega in tretjega letnika programov kmetijsko-podjetniški tehnik, naravovarstveni tehnik in veterinarski tehnik v okviru projekta Odgovorno s hrano. Namen naše delavnice je bil peka domačega kruha. Z nami je bila gospa Tanja Gobec, ki vodi delavnice Od zrna do kruha.
Gospa nam je tako razdelila delo, tako da nobeden ni ostal brez dela. Najprej smo z ročnim in električnim mlinom zmleli zrnje pire v moko.
Razložila nam je kako si lahko zmerimo moko in sol brez tehtnice. Pri tem smo uporabili samo veliko in malo žlico. Gospa se je odločila, da bomo na delavnici pekli pirin kruh, koruzni in ajdov kruh s pirino moko, pirin kruh s semeni, sadni kruh in čoko kekse.
Najprej smo poparili ajdovo in koruzno moko.
Pripravili smo si kvas, sol in vodo in vse skupaj zmešali z moko, nato pa zamesili testo.
Testo smo postavili v pečico, da bi hitreje vzhajalo. Medtem so dijakinje narezale suho sadje (fige, jabolčne krhlje, suhe slive) in jedilno čokolado (na koščke).
Suho sadje so nato namakale v vroči vodi, da se je zmehčalo.
Ajdovemu kruhu smo dodali 20 % ajdove in 80 % pirine moke, koruznemu kruhu pa 20 % koruzne in 80 % pirine moke. Za pirin kruh s semeni, smo semena za 5 minut namočili v krop, da so se zmehčala.
Boljše je, če semena namočimo že prejšnji večer in se počasi namakajo. Namočena semena smo zamesili v testo. Za pirin sadni kruh smo pripravili nadev. Nadev smo pripravili iz suhega sadja, ki smo mu dodali 30 % pirine moke in kvas, da nadev ne bo zbit.
Pirino testo smo zvaljali, na sredino naložili nadev in testo preložili preko nadeva.
Vse vrste kruha smo pekli v modelih.
Naredili smo še čoko kekse iz pirinega testa v katerih so bili tudi koščki jedilne čokolade.
Na koncu nam je ostalo še nekaj mase za sadni kruh, zato smo iz nje naredili še malo prirejene mafine s testom v katerem je bilo suho sadje.
Delavnica je bila zanimiva, naši pekovski izdelki pa zelo okusni, kar so potrdili vsi, ki so poskusili naš kruh, čokokekse in sadne mafine.
Recept za čoko kekse:
60 dag pirine moke
1 maslo
1 pecilni prašek ali 1 čajno žličko sode bikarbone
1 ščep soli
cimet
sladkor po želji
jedilna čokolada
Najprej čim bolj drobno zdrobimo maslo v pirino moko, nato dodamo ostale sestavine in vse skupaj premešamo. Na koncu dodamo vodo. Masa naj bo bolj mehka, da lažje oblikujemo kekse. Pečemo približno 25 minut (odvisno od velikosti in debeline keksov).
Zapisala: Diana Meško 3.c
Fotografije: Simon Gračner