Urniki in nadomeščanja |
Urnik malice |
Kontakt |
|
Vrbanska cesta 30 2000 Maribor |
Telefon: (02) 235 37 00 E-pošta: info@bts.si |
V četrtek, 2. 3. 2017, smo se dijaki zbrali v okviru projekta Odgovorno s hrano. Z nami je bila gospa Tanja Gobec, ki nam je pripravila delavnico z naslovom Food Revolution. Namen delavnice je bil pripraviti nam znane jedi na čim bolj enostaven način, s poudarkom na pirini moki.
Tokrat smo pekli mini pice, sladke in slane pite, palačinke ter pripravljali testenine.
Najprej smo pripravljali mini pice. S fanti sem zamesila testo iz polnozrnate pirine moke.
Medtem so ostali pripravljali zelenjavo in sadje.
Pripravljeno testo smo zvaljali in iz njega izrezali majhne kroge.
Na testo smo namazali pelate, nato pa po želji naložili šunko, sir, paradižnik, por in kislo smetano. Za boljši okus smo dodali origano.
Po nekaj minutah smo lahko poskusili naše pice.
Tudi krhko testo za pite smo pripravili podobno. Najprej smo ga zamesili, nato zvaljali in izrezali majhne kroge. Za sladke pite smo pripravili nadev iz dušenih jabolk in cimeta, za slane pite pa smo uporabili nadev iz dušene zelenjave s kislo smetano.
Nadev smo naložili na testo, oblikovali pite in jih položili v srajčke za mafine.
Predvsem slane pite so bile nekaj posebnega. Je pa okus drugačen, kot smo ga navajeni, predvsem zaradi pirine moke, ki ima specifičen okus.
Za konec nas je čakala še priprava pirinih testenin. V testo za testenine smo dali polnozrnato pirino moko, jajca, vodo in sol. Testo smo zgnetli ter ga pustili počivati pol ure. Nato smo testo na tanko razvaljali ter ga razrezali na tanke trakove.
Skuhane testenine smo postregli z zelenjavo. Bile so res dobre.
Med pripravo testenin smo si zaželi še pirinih palačink. Francu ni bilo potrebno dvakrat reči in že se je lotil priprave mase za palačinke.
Masa je bila hitro pripravljena in že so se palačinke obračale nad štedilnikom.
Med delavnico smo se imeli zelo lepo, naši izdelki pa so bilo izvrstni.
Hvala gospe Tanji Gobec za posredovane ideje.
Zapisala: Patricija Kostanjšek, 2.aNT
Fotografije: Simon Gračner