l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Delavnica: Od zrna do kruha (Peka kruha)

V torek, 20. 12. 2016, smo se zbrali dijaki drugega in tretjega letnika programov kmetijsko-podjetniški tehnik, naravovarstveni tehnik in veterinarski tehnik v okviru projekta Odgovorno s hrano. Namen naše delavnice je bil peka domačega kruha. Z nami je bila gospa Tanja Gobec, ki vodi delavnice Od zrna do kruha.

Gospa nam je tako razdelila delo, tako da nobeden ni ostal brez dela. Najprej smo z ročnim in električnim mlinom zmleli zrnje pire v moko.

PEKA KRUHA 2016 001PEKA KRUHA 2016 002

PEKA KRUHA 2016 003PEKA KRUHA 2016 004

Razložila nam je kako si lahko zmerimo moko in sol brez tehtnice. Pri tem smo uporabili samo veliko in malo žlico. Gospa se je odločila, da bomo na delavnici pekli pirin kruh, koruzni in ajdov kruh s pirino moko, pirin kruh s semeni, sadni kruh in čoko kekse.

Najprej smo poparili ajdovo in koruzno moko.

PEKA KRUHA 2016 005

Pripravili smo si kvas, sol in vodo in vse skupaj zmešali z moko, nato pa zamesili testo.

PEKA KRUHA 2016 006PEKA KRUHA 2016 007

PEKA KRUHA 2016 008

Testo smo postavili v pečico, da bi hitreje vzhajalo. Medtem so dijakinje narezale suho sadje (fige, jabolčne krhlje, suhe slive) in jedilno čokolado (na koščke).

PEKA KRUHA 2016 009

Suho sadje so nato namakale v vroči vodi, da se je zmehčalo.

PEKA KRUHA 2016 010

Ajdovemu kruhu smo dodali 20 % ajdove in 80 % pirine moke, koruznemu kruhu pa 20 % koruzne in 80 % pirine moke. Za pirin kruh s semeni, smo semena za 5 minut namočili v krop, da so se zmehčala.

PEKA KRUHA 2016 011

Boljše je, če semena namočimo že prejšnji večer in se počasi namakajo. Namočena semena smo zamesili v testo. Za pirin sadni kruh smo pripravili nadev. Nadev smo pripravili iz suhega sadja, ki smo mu dodali 30 % pirine moke in kvas, da nadev ne bo zbit.

PEKA KRUHA 2016 012PEKA KRUHA 2016 013

Pirino testo smo zvaljali, na sredino naložili nadev in testo preložili preko nadeva.

PEKA KRUHA 2016 014PEKA KRUHA 2016 015

PEKA KRUHA 2016 016PEKA KRUHA 2016 017

Vse vrste kruha smo pekli v modelih.

PEKA KRUHA 2016 018

Naredili smo še čoko kekse iz pirinega testa v katerih so bili tudi koščki jedilne čokolade.

PEKA KRUHA 2016 019PEKA KRUHA 2016 020

PEKA KRUHA 2016 021PEKA KRUHA 2016 022

Na koncu nam je ostalo še nekaj mase za sadni kruh, zato smo iz nje naredili še malo prirejene mafine s testom v katerem je bilo suho sadje.

PEKA KRUHA 2016 023PEKA KRUHA 2016 024

Delavnica je bila zanimiva, naši pekovski izdelki pa zelo okusni, kar so potrdili vsi, ki so poskusili naš kruh, čokokekse in sadne mafine.

PEKA KRUHA 2016 025

Recept za čoko kekse:

60 dag pirine moke

1 maslo

1 pecilni prašek ali 1 čajno žličko sode bikarbone

1 ščep soli

cimet

sladkor po želji

jedilna čokolada

Najprej čim bolj drobno zdrobimo maslo v pirino moko, nato dodamo ostale sestavine in vse skupaj premešamo. Na koncu dodamo vodo. Masa naj bo bolj mehka, da lažje oblikujemo kekse. Pečemo približno 25 minut (odvisno od velikosti in debeline keksov).

Zapisala: Diana Meško 3.c

Fotografije: Simon Gračner