l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Krožek Naravna kozmetika

V sredo, 12. 10. 2016 smo se prvič zbrali pri krožku Naravna kozmetika, katerega mentorica je profesorica Mojca Rep. Krožek poteka v sklopu mednarodnega projekta Odgovorno s hrano.

Odločili smo se, da bomo pripravili jesensko marmelado in izdelali balzam za ustnice. Najprej smo se pogovorili, kako bo delo potekalo in katere sestavine bomo potrebovali.  Zbrali smo vse sestavine za marmelado in jo začeli kuhati.

NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 001NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 002

NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 003NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 004

NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 004ANARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 005

NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 006NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 007

Medtem, ko je ena skupina delala marmelado, je druga skupina začela s pripravo sestavin za balzam.

NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 008NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 009

NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 010NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 011

Ob pripravi obeh izdelkov in odličnem delovnem vzdušju je čas hitro mineval. Ko smo marmelado skuhali, smo jo pustili, da se je ohladila. Medtem je tudi druga skupina zaključevala s pripravo balzama. Balzam so še samo vlili v modelčke in ga pustili, da se ohladi.

NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 012NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 013

NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 014

Medtem se je marmelada že delno ohladila, zato smo jo lahko poizkusili. Bila je zelo dobra. Glede nato, da je pripravljena marmelada vsebovala veliko železa smo jo poimenovali kar Kup železa. Pripravljeno marmelado smo napolnili v kozarčke in jih zaprli.

NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 015NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 016

NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 017NARAVNA KOZMETIKA MARMELADA 2016 018

Pripravljena marmelada je zaradi sestavin zelo zdravilna, še posebej zaradi železa. Marmelada bo odlično živilo za jesenske in zimske dni.

Vsak je vzel za domov balzam za ustnice in kozarček marmelade. Nad našimi izdelki so bili navdušeni vsi, ki so jih poizkusili. Nekaterim je bila marmelada tako všeč, da so si jo pripravili tudi doma.

Marmelado bomo ponudili tudi na tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki ga bomo pripravili na šoli. Marmelada in balzam pa bosta tudi lepo darilo za družino in prijatelje.

Recept za marmelado Kup železa

Sestavine:

  • suho sadje (slive, brusnice, rozine, borovnice)
  • 1l gozdnega medu
  • 1l terana
  • cimet
  • ingver

Priprava:

Najprej smo v posodo vsuli vso suho sadje. Količino in vrsto posameznega sadja lahko prilagajate po okusu. Ker nismo imeli svežih borovnic smo uporabili zamrznjene. Poleg suhega sadja, ki smo ga mi uporabili, bi lahko dodali tudi ribez, robide, aronijo, marelice, češnje idr. Suhemu sadju smo dodali teran in na majhnem ognju počasi kuhali do vretja. Vse skupaj smo nato premešali s paličnim mešalnikom in dodali med, ingver in cimet. Ingver in cimet dodajajte po okusu. Vse skupaj smo ponovno premešali in pustili, da se malce ohladi. Nato smo marmelado napolnili v kozarce.

Priprava balzama za ustnice

Sestavine in pripomočki za pripravo:

  • modelčki za balzam ali manjše posodice
  • 800 ml čaša
  • 15 g čebeljega voska
  • 32 g kokosovega masla
  • 25 g kakavovega masla
  • eterično olje (poljubno)

Priprava:

Čašo damo v posodo z vročo vodo. V čašo damo čebelji vosek, kokosovo in kakavovo maslo ter nekaj kapljic eteričnega olja (npr. okus pomaranče). Ko se vse skupaj stopi, nalijemo v modelčke (čim hitreje, da se vosek ne strdi) in pustimo modelčke nekje na mrzlem, da se balzam ohladi in strdi.

Zapis in fotografije: ekipa krožka Naravne kozmetike