Urniki in nadomeščanja |
Urnik malice |
Kontakt |
|
Vrbanska cesta 30 2000 Maribor |
Telefon: (02) 235 37 00 E-pošta: info@bts.si |
V sredo, 12. 10. 2016 smo se prvič zbrali pri krožku Naravna kozmetika, katerega mentorica je profesorica Mojca Rep. Krožek poteka v sklopu mednarodnega projekta Odgovorno s hrano.
Odločili smo se, da bomo pripravili jesensko marmelado in izdelali balzam za ustnice. Najprej smo se pogovorili, kako bo delo potekalo in katere sestavine bomo potrebovali. Zbrali smo vse sestavine za marmelado in jo začeli kuhati.
Medtem, ko je ena skupina delala marmelado, je druga skupina začela s pripravo sestavin za balzam.
Ob pripravi obeh izdelkov in odličnem delovnem vzdušju je čas hitro mineval. Ko smo marmelado skuhali, smo jo pustili, da se je ohladila. Medtem je tudi druga skupina zaključevala s pripravo balzama. Balzam so še samo vlili v modelčke in ga pustili, da se ohladi.
Medtem se je marmelada že delno ohladila, zato smo jo lahko poizkusili. Bila je zelo dobra. Glede nato, da je pripravljena marmelada vsebovala veliko železa smo jo poimenovali kar Kup železa. Pripravljeno marmelado smo napolnili v kozarčke in jih zaprli.
Pripravljena marmelada je zaradi sestavin zelo zdravilna, še posebej zaradi železa. Marmelada bo odlično živilo za jesenske in zimske dni.
Vsak je vzel za domov balzam za ustnice in kozarček marmelade. Nad našimi izdelki so bili navdušeni vsi, ki so jih poizkusili. Nekaterim je bila marmelada tako všeč, da so si jo pripravili tudi doma.
Marmelado bomo ponudili tudi na tradicionalnem slovenskem zajtrku, ki ga bomo pripravili na šoli. Marmelada in balzam pa bosta tudi lepo darilo za družino in prijatelje.
Recept za marmelado Kup železa
Sestavine:
Priprava:
Najprej smo v posodo vsuli vso suho sadje. Količino in vrsto posameznega sadja lahko prilagajate po okusu. Ker nismo imeli svežih borovnic smo uporabili zamrznjene. Poleg suhega sadja, ki smo ga mi uporabili, bi lahko dodali tudi ribez, robide, aronijo, marelice, češnje idr. Suhemu sadju smo dodali teran in na majhnem ognju počasi kuhali do vretja. Vse skupaj smo nato premešali s paličnim mešalnikom in dodali med, ingver in cimet. Ingver in cimet dodajajte po okusu. Vse skupaj smo ponovno premešali in pustili, da se malce ohladi. Nato smo marmelado napolnili v kozarce.
Priprava balzama za ustnice
Sestavine in pripomočki za pripravo:
Priprava:
Čašo damo v posodo z vročo vodo. V čašo damo čebelji vosek, kokosovo in kakavovo maslo ter nekaj kapljic eteričnega olja (npr. okus pomaranče). Ko se vse skupaj stopi, nalijemo v modelčke (čim hitreje, da se vosek ne strdi) in pustimo modelčke nekje na mrzlem, da se balzam ohladi in strdi.
Zapis in fotografije: ekipa krožka Naravne kozmetike