l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno)

Logo Odgovorno s hrano manjsa png

Na Biotehniški šoli Maribor smo se vključili v mednarodni projekt Odgovorno s hrano – We Eat Responsibly, v katerem sodeluje devet evropskih držav. Odločili smo se, da bomo v prvem letu izvajanja projekta vse dejavnosti usmerili v promocijo lokalno pridelane hrane. Izvajati smo jih začeli pod skupnim naslovom »Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno)«.

NAZAJ H KORENINAM 2016 001

Pod tem naslovom je potekala tudi prireditev, ki smo jo pripravili na šoli v torek 3. 5. 2016. S prireditvijo smo hoteli predstaviti vrednost lokalno pridelane hrane, to je hrane, ki je veliko bolj okusna, zdrava, hkrati pa veliko manj obremenjuje okolje v primerjavi s hrano, ki prihaja k nam iz različnih delov sveta. V ta namen smo postavili stojnico, na kateri so si lahko obiskovalci ogledali sadje, zelenjavo, moko, konzervirane izdelke idr., ki so bili pridelani v različnih predelih sveta: vse od Avstrije, Romunije, Turčije, Indije in Kitajske do Južne Amerike.

NAZAJ H KORENINAM 2016 002NAZAJ H KORENINAM 2016 003

NAZAJ H KORENINAM 2016 004

S tem smo hoteli opozoriti obiskovalce, da vse preveč posegamo po hrani, ki je opravila na tisoče kilometrov, predno smo jo kupili, po drugi strani pa imamo možnost, da na dosegu roke kupimo svežo lokalno pridelano hrano. Njena prednost je najprej že v tem, da poznamo pridelovalca in se lahko sami prepričamo o tem, kako je bila pridelana.

Da je kakovost ekološko pridelane hrane na zelo visoki ravni, smo se lahko prepričali na stojnicah, na katerih so predstavile svoje pridelke in izdelke kmetije, podjetja in institucije, ki se ukvarjajo s pridelavo in predelavo ekološke hrane, permakulturo, izdelavo eko kozmetike in čebelarstvom. Na stojnicah so imeli obiskovalci možnost, da kupijo njihove izdelke.

NAZAJ H KORENINAM 2016 005NAZAJ H KORENINAM 2016 006

Na ekološki tržnici so se nam predstavili s svojimi najbolj prepoznavnimi proizvodi: AMON & ANIS ekološka kozmetika, IKC Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM,

NAZAJ H KORENINAM 2016 007NAZAJ H KORENINAM 2016 008

Čebelarstvo Cesar,

NAZAJ H KORENINAM 2016 009NAZAJ H KORENINAM 2016 010

Ekološka kmetija Podgrajšek,

NAZAJ H KORENINAM 2016 011

Ekološka kmetija Sergo Nuša, Andrej,

NAZAJ H KORENINAM 2016 012NAZAJ H KORENINAM 2016 013

Ekološka kmetija Zupanič in Metz,

NAZAJ H KORENINAM 2016 014

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede (UKC Pohorski dvor),

NAZAJ H KORENINAM 2016 015

Hiška zelišč (ekološka kmetija),

NAZAJ H KORENINAM 2016 016NAZAJ H KORENINAM 2016 017

Izletniška kmetija Ravničan,

NAZAJ H KORENINAM 2016 018NAZAJ H KORENINAM 2016 019

Port plus d.o.o. (Mlinarček),

NAZAJ H KORENINAM 2016 020

Učni poligon za samooskrbo Dole in

NAZAJ H KORENINAM 2016 021

Zadruga Dobrina.

NAZAJ H KORENINAM 2016 022

Obiskovalce pa so z domačimi dobrotami pogostile tudi dijakinje naše šole. Za to priložnost so dijakinje izdelale tudi zloženko o odgovornem ravnanju s hrano.

NAZAJ H KORENINAM 2016 023NAZAJ H KORENINAM 2016 024

V sklopu prireditve je potekalo tudi predavanje doc. dr. Silve Grobelnik Mlakar s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede z naslovom OZNAČEVANJE (EKO) ŽIVIL.

NAZAJ H KORENINAM 2016 025

Predavateljica je spregovorila o tem, kaj je ekološko kmetijstvo, kakšna sta pravna osnova in obseg pridelave ter predelave v Evropski uniji in Sloveniji in kakšen je pomen kontrole in certifikacije živil. Prav tako pa so bile koristne tudi informacije o označevanju in poreklu ekoloških živil. Več informacij o tej temi dobite na straneh Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede.

NAZAJ H KORENINAM 2016 026NAZAJ H KORENINAM 2016 027

NAZAJ H KORENINAM 2016 028

Veseli nas, da je bila prireditev zelo lepo obiskana. Iz pogovora z obiskovalci se je dalo razbrati, da si želijo še več tovrstnih prireditev, kar dokazuje, da postajamo Slovenci vedno bolj osveščeni o tem, kaj jemo. Če bo še več tovrstnih in podobnih prireditev, sem prepričan, da bodo ljudje počasi postajali veliko bolj pozorni na to, od kod prihaja hrana, kako je pridelana, in predvsem, ali je kvalitetna.

NAZAJ H KORENINAM 2016 029

Na Biotehniški šoli Maribor se bomo tudi v prihodnje trudili za čim boljše osveščanje vseh o odgovornem ravnanju s hrano.

Zahvala velja vsem sodelujočim razstavljalcem, predavateljici doc. dr. Silvi Grobelnik Mlakar, sokoordinatorki pri projektu Jolandi Ziherl Sajko in vsem, ki ste pomagali pri izvedbi prireditve.

Zapisal: Simon Gračner, koordinator projekta Odgovorno s hrano

Fotografije: Andreja Gračner in Simon Gračner