l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Delavnice na mednarodni izmenjavi dijakov v Mariboru

V okviru mednarodnega projekta ERASMUS+ z naslovom We can bee friendlier to the nature je na naši šoli potekala druga izmenjava dijakov. Cilje projekta smo uresničevali s pomočjo različnih delavnic. Delavnice so bile posvečene čebelarstvu, pripravi marmelad, gradnji grede iz kamnov in izdelavi dišečih svečk iz odpadnega olja.

Čebelarstvo

V ponedeljek smo v tem letu že drugič točili med. S pomočjo nemških prijateljev je delo potekalo hitro: ena skupina je iz panjev jemala medeno satje, z njega ometla čebele in ga potem shranjevala v plastične transportne posode,

IZMENJAVA MARIBOR 2018 001IZMENJAVA MARIBOR 2018 002

druga pa ga je zlagala na mizo in odpirala voščene poklopce.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 003IZMENJAVA MARIBOR 2018 004

IZMENJAVA MARIBOR 2018 005IZMENJAVA MARIBOR 2018 006

Nato je satnice vstavljala v točilnik in z vrtenjem ločila iz njih med.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 007IZMENJAVA MARIBOR 2018 008

Med smo precedili skozi dve različno gosti cedili in ga shranjali v posode.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 009

Prazne satnice smo nato vstavili nazaj v panje. Potem ko smo čebeljim družinam odvzeli medene satnice, smo jih še pregledali in ustvarili še dva narejenca, ki smo jima dali letošnji matici in ju potem odpeljali na Izobraževalni center Piramida Maribor.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 010IZMENJAVA MARIBOR 2018 011

Po odmoru smo nemškim dijakom predstavili naselitev roja in ometenca v novi panj.

V sredo smo polnili v kozarce med letošnjega prvega točenja.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 012IZMENJAVA MARIBOR 2018 013

Nanje smo potem lepili nove šolske etikete.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 014IZMENJAVA MARIBOR 2018 015

V mešalnikih smo s prekinitvami mešali kremni med.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 016IZMENJAVA MARIBOR 2018 017

Medtem je ena skupina žičila okvirje,

IZMENJAVA MARIBOR 2018 018IZMENJAVA MARIBOR 2018 019

druga izdelovala svečke in obeske iz voska,

IZMENJAVA MARIBOR 2018 020IZMENJAVA MARIBOR 2018 021

tretja pripravljala nalepke za kremni med,

IZMENJAVA MARIBOR 2018 022

četrta pakirala v ekološko embalažo medena mila,

IZMENJAVA MARIBOR 2018 023IZMENJAVA MARIBOR 2018 024

peta pa je poslikavala panjske končnice.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 025IZMENJAVA MARIBOR 2018 026

V četrtek smo nadaljevali s sredinimi delavnicami. Kozarce smo polnili s kremnim medom, ki so mu bili dodani: ali cimet, ingver, malina, čokolada, cvetni prah, propolis ali pa matični mleček.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 027IZMENJAVA MARIBOR 2018 028

Za konec pa smo pripravili še Žvečkota. Gre za mešanico posnetih pokrovcev voščenih celic in zrelega medu. Ta naravna mešanica je najstarejši “žvečilni” in je odlično zdravilo proti številnim tegobam (proti prehladu, angini,…).

IZMENJAVA MARIBOR 2018 029IZMENJAVA MARIBOR 2018 030

Priprava marmelade

Dijaki so pripravljali marmelado iz svežih lokalno pridelanih in sezonskih jagod, češenj in malin. Najprej je bilo potrebno pripraviti sadje. Sadje smo oprali, ga skrbno očistili (odstranili koščice) in narezali na manjše kose ter ga spasirali.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 031IZMENJAVA MARIBOR 2018 032

Sadju smo dodali želirni sladkor in pustili, da je sadje zavrelo.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 033IZMENJAVA MARIBOR 2018 034

Mešanico smo nato kuhali še nekaj minut.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 035

Pred polnjenjem smo naredili še želirni preizkus. Z želirnim preizkusom smo preverili, če se je marmelada med kuhanjem dovolj zgostila. Medtem smo v pečici segreli kozarce.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 036IZMENJAVA MARIBOR 2018 037

Še vročo marmelado smo napolnili v kozarce in jih obrnili za 5 minut na glavo”.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 038IZMENJAVA MARIBOR 2018 039

Dijaki so bili zelo navdušeni nad opravljenim delom, saj jih je večina to delala prvič.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 040

Gradnja grede iz kamnov

Pri gradnji grede iz kamnov so bili mentorji gostje iz Nemčije. Najprej je bilo potrebno izbrati najprimernejše kamne (dovolj velike, prave oblike),

IZMENJAVA MARIBOR 2018 041IZMENJAVA MARIBOR 2018 042

nato pa na terenu označiti prostor kje bo greda stala.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 043IZMENJAVA MARIBOR 2018 044

Za začetek smo položili največje (temeljne) kamne, ki so zelo pomembni, saj nosijo celotno konstrukcijo.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 045IZMENJAVA MARIBOR 2018 046

Tudi z manjšimi kamni je gradnja hitro napredovala. Pri gradnji smo morali paziti, da so bili zidovi postavljeni pod določenim kotom; s tem smo izboljšali stabilnost grede.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 047IZMENJAVA MARIBOR 2018 048

Na koncu smo gredo napolnili s prstjo in posadili z medovitimi rastlinami.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 049

Izdelava svečk iz odpadnega olja

Glede nato, da je naš projekt usmerjen k varovanju narave, smo se odločili, da bomo dijakom s pomočjo podjetja Bolje pokazali kako lahko narediš dišečo svečko iz starega odpadnega olja. Najprej je bilo potrebno prečistiti olje,

IZMENJAVA MARIBOR 2018 050

natančno odmeriti količino

IZMENJAVA MARIBOR 2018 051

in v njega vmešati prašek narejen iz naravnih snovi.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 052

Zmes smo segreli in ji na koncu dodali še prašek z vonjem po mojitu.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 053IZMENJAVA MARIBOR 2018 054

Na koncu smo zmes vlili v modelčke za sveče,

IZMENJAVA MARIBOR 2018 055IZMENJAVA MARIBOR 2018 056

dodali stenj in pustili, da se svečka ohladi in strdi.

IZMENJAVA MARIBOR 2018 057

Dijaki so bili navdušeni nad tem, kako lahko koristno uporabimo odpadno olje.

Zapisala: Kristina Dolinar Paulič in Simon Gračner

Fotografije: Lara Krajnc, Simon Gračner