l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Projekt Food Revolution

V okviru mednarodnega projekta Odgovorno s hrano smo izvedli projekt z naslovom Food Revolution. V okviru tega projekta smo sodelovali z gibanjem Food Revolution, katerega avtor je Jamie Oliver. Gibanju smo poslali sestavine iz katerih smo želeli pripravljati sladico. Člani gibanja so pregledali sestavine in nam poslali recept Jamia Oliverja, ki nam je bil po sestavinah najbližji.

Dijaki so med izvedbo tega recepta malo eksperimentirali. Preizkusili so originalno verzijo, nato pa so poskusili še recepte v katerih je bilo več lokalnih sestavin.

SLADICA JO 2018 001SLADICA JO 2018 002

SLADICA JO 2018 003SLADICA JO 2018 004

SLADICA JO 2018 005SLADICA JO 2018 006 

Na koncu so prišli še do ideje, da bi lahko te sestavine uporabili tudi za pripravo pite.

PITA 2018 001PITA 2018 001a

PITA 2018 002PITA 2018 002a

PITA 2018 002bPITA 2018 003

PITA 2018 004PITA 2018 005

Obe sladici sta bili odlični. Vseeno pa smo si bili enotni, da po okusu še posebej izstopa pita.

Sladice smo ponudili obiskovalcem na informativnem dnevu in zaposlenim na šoli.

SLADICA JO 2018 007SLADICA JO 2018 008

Vsi, ki so jih poskusili so bili nad njimi navdušeni. Tisti, ki smo degustirali vse različice receptov, smo si bili edini, da je bila vsaka nova varianta boljša. Verjamem, da bo marsikdo recepta preizkusil tudi doma, zato sta vam oba na razpolago v spodnjih vrsticah.

 

SLADICA JAMIEA OLIVERJA

Sestavine:

- 100 g blanširanih lešnikov

- 100 g olupljenih mandeljnov

- 100 g suhih fig

- 100 g suhih sliv

- 400 g ovsenih kosmičev

- 2 čajni žlički ekstrakta vanilije

- 3 polne žlice kakovostnega kakava v prahu 

- 1 pomaranča

 

Za vsako porcijo

- 200 ml kokosovega mleka

- 1 polna žlica grškega jogurta 

- 80 g svežega sadja - maline, narezane banane, naribana jabolka, delčki pomaranče, narezana hruška

- 1 ščepec cimeta ali kakava v prahu (opcija)

 

Priprava

 

1. Popražite lešnike in mandeljne v suhi posodi na srednjem ognju dokler ne pozlatijo. Pogosto premešajte. Ko so popraženi jih stresite v mešalnik. 

2. Fige in slive narežite in dajte v mešalnik skupaj s polovico kosmičev, vanilijevim ekstraktom in kakavom v prahu. 

3. Fino nastrgajte v mešalnik lupino in dodajte ožeto sredico pomaranče, potem vmešajte še preostanek kosmičev. Vlijte v zatesnjeno posodo pripravljeno za uporabo. 

4. Ko želite postreči porcijo, preprosto nalijte 65 g mešanice v posodo za omako z 200 ml kokosovega vode in nežno segrejte na srednje velikem ali manjšem ognju približno 3 minute ali do točke ko se zgosti po vašem okusu. Redno mešajte, po potrebi dodajate vodo da razredčite.  

5. Vsako porcijo servirajte z žličko grškega jogurta in 80g svežega sadja. Lepo se na koncu poda še ščepec cimetovega ali kakavovega prahu. 

6. Ne pozabite - če kuhate večjo količino porcij, preprosto prilagodite čas kuhanja in količine.

 

RECEPT ZA PITO

Za masleno testo potrebujemo:

 

- 25 dag masla

- 36 dag bele moke

- 10 dag sladkorja

- 1 jajce

- 1 pecilni prašek

Zmehčano maslo, jajce, sladkor zmešamo, dodaš moko in pecilni prašek, naredimo kepo in pustimo počivati vsaj 1 uro. Nato testo razvaljamo, ga položimo v pekač za pito in spečemo v pečici na 180 °C.

 

Za prvi nadev potrebujemo:

 

- 25 dag bučnih semen

- 1 žlico cimeta

- 100 g sladkorja

- 25 dag ovsenih kosmičev

- 2 žlici čokolade v prahu

- 250 ml kokosovega mleka

 

Bučna semena prepražimo na maslu, da popokajo. Posebej skuhamo sladkor kateremu dodamo nekaj vode. Ko sladkor karamelizira, mu dodamo cimet. Mešanico prelijemo čez prepražena bučna semena in še nekaj časa pražimo, da voda povre in se sladkor lepo oprime semen.

Prepražena, karamelizirana semena zmešamo z ovsenimi kosmiči in čokolado v prahu v multipraktiku.

Mešanici dodamo kokosovo mleko in segrevamo na ognju in mešamo, da se zmes zgosti.

 

Za drugi nadev potrebujemo:

 

- 250 g malin

- 100 g borovnic

- 1 pomaranča

- 1 hruška

- 1 banana

- 1 vanili sladkor

- 2 žlici meda

 

Sadje narežemo, zmešamo z medom in vanili sladkorjem.

 

Za tretji nadev potrebujemo:

 

- 500 g grškega jogurta

- 2 žlici hladno stiskanega bučnega olja

- želatina

 

V grški jogurt vmešamo bučno olje, dodamo želatino, ki smo jo prej stopili v topli vodi, da nabrekne.

Na pečeno testo razporedimo najprej prvi nadev, nanj razporedimo sadje in na koncu tretji nadev. Pito lahko okrasimo z mletimi in karameliziranimi bučnimi semeni.

 

Zapisal: Simon Gračner

Fotografije: Kristina Dolinar Paulič (mentorica) in dijaki

SLADICA JAMIEA OLIVERJA

Sestavine

·         100 g blanširanih lešnikov

·         100 g olupljenih mandeljnov

·         100 g suhih fig

·         100 g suhih sliv

·         400 g ovsenih kosmičev

·         2 čajni žlički ekstrakta vanilije

·         3 polne žlice kakovostnega kakava v prahu 

·         1 pomaranča

Za vsako porcijo

·         200 ml kokosovega mleka

·         1 polna žlica grškega jogurta 

·         80 g svežega sadja - maline, narezane banane, naribana jabolka, delčki pomaranče, narezana hruška

·         1 ščepec cimeta ali kakava v prahu (opcija)

Priprava

1.    Popražite lešnike in mandeljne v suhi posodi na srednjem ognju dokler ne pozlatijo. Pogosto premešajte. Ko so popraženi jih stresite v mešalnik. 

2.    Fige in slive narežite in dajte v mešalnik skupaj s polovico kosmičev, vanilijevim ekstraktom in kakavom v prahu. 

3.    Fino nastrgajte v mešalnik lupino in dodajte ožeto sredico pomaranče, potem vmešajte še preostanek kosmičev. Vlijte v zatesnjeno posodo pripravljeno za uporabo. 

4.    Ko želite postreči porcijo, preprosto nalijte 65 g mešanice v posodo za omako z 200 ml kokosovega vode in nežno segrejte na srednje velikem ali manjšem ognju približno 3 minute ali do točke ko se zgosti po vašem okusu. Redno mešajte, po potrebi dodajate vodo da razredčite.  

5.    Vsako porcijo servirajte z žličko grškega jogurta in 80g svežega sadja. Lepo se na koncu poda še ščepec cimetovega ali kakavovega prahu. 

Ne pozabite - če kuhate večjo količino porcij, preprosto prilagodite čas kuhanja in količine.