l1

BIOTEHNIŠKA ŠOLA MARIBOR

Vrbanska cesta 30, 2000 Maribor

Telefon: (02) 235 37 00

     eko sola  erasmus logo web3 facebook-icon

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne spremenite nastavitev, se z njimi strinjate.

Razumem

logotip EKP 2014 2020 SIO 2020

Informativni dan programa naravovarstveni tehnik

Letos smo se odločili, da bo na informativnem dnevu na predstavitvi naravovarstvenega tehnika sodeloval tudi čebelarski krožek. Naučili smo se kako čebelje produkte vključiti v kozmetiko in kako izbrati ustrezno embalažo. Iz glicerinske osnove, medu, voska, propolisove tinkture smo izdelali medeno in propolisovo milo.

INFO 2018 001INFO 2018 002

Iz olivnega olja, voska, propolisove tinkture in medu pa še propolisovo mazilo.

INFO 2018 003

Pripravili smo tudi nekaj obeskov iz voska. Vosek smo vlili v silikonske modelčke in vanje napeljali vrvico.

INFO 2018 004INFO 2018 005

Tri dni pred informativnimi dnevi smo začeli pripravljati kremni med. Med naravno kristalizira, zato ga čebelar težje proda in mu posledično ostaja na policah. Obstaja pa način s katerim ta med spremenimo v okusen in kupcu bolj privlačen proizvod. S počasnim mešanjem medu večje kristalčke medu razbijemo na manjše in med dobi kremasto konsistenco.

INFO 2018 006

Tej masi lahko dodamo različne dodatke. Najbolj znana je zlata mešanica, ko medu dodamo cvetni prah, propolis in matični mleček.

Ko so bili vsi izdelki pripravljeni, smo začeli izdelovati embalažo in etikete. Za mila smo izbrali bombažno blago, katerega smo izrezali v obliki rožice ter ga obrobili.

INFO 2018 007INFO 2018 008

INFO 2018 008A

Etikete smo natisnili na karton, ga z okrasnim luknjačem preluknjali in z bombažno kvačkano vrvico privezali na embalažo iz blaga.

INFO 2018 009

Na informativnem dnevu smo kremni med polnili v steklene kozarčke.

INFO 2018 010INFO 2018 011

INFO 2018 012

Kartonaste etikete smo z bombažno vrvico zavezali okoli navoja kozarčkov.

INFO 2018 013INFO 2018 014

Da bi informativni dan minil čim slajše smo po navodilih Jamiea Oliverja pripravili zdrav posladek, izdelan večinoma iz lokalnih sestavin (medu, lešnikov, suhih fig, suhih sliv, ovsenih kosmičev, malin, hrušk, jogurta, cvetnega prahu…).

INFO 2018 015INFO 2018 016

INFO 2018 017INFO 2018 018

INFO 2018 019

V učilnici smo v obliki delavnic prikazali izdelavo mil, embalaže, obeskov,

INFO 2018 020INFO 2018 021

INFO 2018 022

kremnega medu,

INFO 2018 023INFO 2018 024

zdravega posladka ter stiskanje bučnega olja.

INFO 2018 025INFO 2018 026

Bučno olje smo hladno iztisnili z domačo kuhinjsko stiskalnico iz šolskih bučnih semen.

Obiskovalcem so bili naši izdelki zelo všeč, kar je zagotovo vzpodbuda za nadaljnje delo.

INFO 2018 027INFO 2018 028

Danijela in Mihael pa sta nam predstavila dva poskusa z vodo. Pri prvem poskusu smo lahko videli kako malo vode je na planetu Zemlja pitne. Če en liter vode predstavlja vso vodo na planetu je od tega pitna le ena kapljica vode. Res zaskrbljujoče.

INFO 2018 029INFO 2018 030

Pri drugem poskusu pa sta nam predstavila filtriranje vode skozi različne plasti tal. Videli in slišali smo, da se voda najboljše prefiltrira, če gre skozi več plasti tal.

INFO 2018 031

Žal ljudje s poseganjem v naravo močno vplivamo na čistost vode, zato je tudi naravno filtriranje vode vedno bolj ogroženo.

Za konec sta obiskovalce popeljala še po posestvu in predstavila kaj počno naravovarstveni tehniki v učilnici na prostem.

INFO 2018 032

Hvala dijakom za pomoč pri delu.

Zapisala: Kristina Dolinar Paulič

Fotografije: Kristina Dolinar Paulič, Simon Gračner,

Patricija Kostanjšek