Prireditev Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno) smo želeli predstaviti čim širši populaciji. Nekateri mediji so nam z veseljem prisluhnili in nam namenili prostor v svojem mediju. Pomembno se mi zdi, da se čim več govori o lokalno pridelani hrani in da ljudje vidijo, da imajo vse kar potrebujejo praktično na dosegu rok. Da ljudje pogrešajo takšno ponudbo, kot smo je bili deležni na prireditvi dokazujejo odmevi po dogodku. Zaradi pozitivnih odzivov smo se odločili, da ekološko tržnico ponovimo v enaki zasedbi v četrtek, 16. 6. 2016, od 10.00 do 17.00 ure.
V okviru projekta Odgovorno s hrano sva Anja Škafar in Diana Meško pripravili razstavo z imenom Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno). Pri pripravi razstave nama je pomagala koordinatorica projekta Jolanda Ziherl Sajko.
Na prireditvi Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno) so se predstavile kmetije, podjetja in institucije, ki se ukvarjajo s pridelavo ekološke hrane, permakulturo, izdelavo eko kozmetike in čebelarstvom. Več informacij o sodelujočih lahko najdete v spodnjih kratkih predstavitvah.
Na Biotehniški šoli Maribor smo se vključili v mednarodni projekt Odgovorno s hrano – We Eat Responsibly, v katerem sodeluje devet evropskih držav. Odločili smo se, da bomo v prvem letu izvajanja projekta vse dejavnosti usmerili v promocijo lokalno pridelane hrane. Izvajati smo jih začeli pod skupnim naslovom »Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno)«.
V okviru mednarodnega projekta Odgovorno s hrano smo v času informativnega dneva pripravili delavnico, na kateri smo pripravljali jedi, ki so jih nekdaj jedli v zimskem času. Dijakinje in mentorica Jolanda Ziherl Sajko so nekatere jedi pripravile doma, ostale pa so pripravile v šoli.